Kuchnia

wypieki

Wieniec cynamonowy

Składniki:

przepis z bloga Call me cupcake z moimi zmianami




ciasto:

12 g drożdży

40 g masła

125 ml mleka

25 g cukru

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kardamonu

200 g mąki




nadzienie:

50 g masła

40 g cukru

1 duża łyżeczka cynamonu




dodatkowo:

1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

cukier z cynamonem do posypania




Rozpuszczamy masło z mlekiem i podgrzewamy, aż będą dobrze ciepłe, ale nie gorące. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, sól, kardamon i mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk i miski. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60-90 minut, aż podwoi objętość.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia. Cukier mieszamy z cynamonem.

Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok. 55x27 cm. Smarujemy roztopionym masłem i w miarę równomiernie rozprowadzamy cukier z cynamonem, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni wokół brzegów. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu (będziemy mieć rulon o długości 55 cm). Rozcinamy go wzdłuż na pół i zlepiamy ze sobą jeden z końców. Przeplatamy połówki rulonu nad sobą tak, jakbyśmy robili warkocz z dwóch części. Zlepiamy koniec warkocza, delikatnie przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg zlepiając ze sobą końce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.



Nagrzewamy piekarnik do 200C. Warkocz smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru z cynamonem. Pieczemy w dolnej części piekarnika przez 15-18 minut, aż będzie złotobrązowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation