Kuchnia

wypieki

Szarlotka z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto:
450 g mąki
230 g masła
1 szkl cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na 2 godz.

1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
cukier puder do posypania
kilka łyżek bułki tartej

Budynie przygotować i dodać tylko 750 ml mleka. Nie studzić.Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć dno formy i ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Wyłożyć rabarbar - dopiero co obrany lub wcześniej zasypany cukrem (po odlaniu soku, który puścił), posypać cukrem, wylać ciepły budyń. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki. Tortownicę włożyć do piekarnika i piec 40 min. przy 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation