Kuchnia

coś na ząb

Parówki w cieście na jeden kęs

PARÓWKI W CIEŚCIE

składniki:
- 5-6 parówek (u mnie mające aż 65% mięsa z kurcząt)
- 2 szkl mąki (pełnoziarnistej)
- 1 jajko (ja dałam 2)
- 1/2 szkl wody (dałam 1)
- sól
- płatki chili (zmieliłam w młynku razem z gruboziarnistą solą)
- słodka i ostra papryka mielona
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- dużo oleju do smażenia


Składniki ciasta dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej, dość gęstej, ale nieco lejącej masy. Rozgrzać olej na patelni. W tym czasie pokroić parówki w plasterki grubości ok. 0,5cm. Wrzucić je do ciasta. Na gorący olej wlać odrobinę samego ciasta. Jak wypłynie na powierzchnię oleju i zaczną wokół ciasta pojawiać się bąbelki, należy zacząć smażyć parówki. Wystarczy nabrać na łyżkę jeden kawałek parówki zanurzony w cieście i wrzucić na olej. Jak zacznie się rumienić, wystarczy obrócić i smażyć jeszcze chwilę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć na papierowe ręczniczki zostawić na chwilę żeby odsączyć tłuszcz. Podawać z dowolnymi sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation