Kuchnia
coś na ząb
przepisy na pulchne i cienkie ciasto na pizze.
porzebne składniki
- 340 gram mąki (dwie szklanki)
- jedno duże jajko
- 75g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- trzy łyżki oleju
- jedną łyżeczkę cukru
- pół łyżeczki soli
na początek podgrzać mleko, pilnując jednak, aby nie doprowadzić go do wrzenia. dodać do niego drożdże i cukier. mąkę najlepiej przygotować w dużej misce, wlać do niej powstałą masę z mleka, drożdży i cukru. wbić całe jajko, dodać trzy łyżki oleju, sól i w miarę upodobań można dodać ulubioną przyprawę, na przykład oregano albo bazylię. ciasto bardzo dokładnie zagnieść. ulepić z niego kulę, posypać mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. powinno ono w tym czasie znacznie urosnąć. po odczekaniu dwudziestu minut, ciasto rozwałkować i rozłożyć na dużą blachę. gotowe ciasto na pizzę należy przybrać składnikami według własnego uznania. do uprzednio rozgrzanego piekarnika wsadzić pizzę i piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
bardzo cienkie ciasto na pizzę
potrzebne składniki
- 300 gram mąki (niecałe dwie szklanki)
- pół szklanki letniej wody
- 2 dkg drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- dwie łyżki oleju
najpierw należy połączyć ze sobą połowę wody, dwie łyżki mąki, cukier i drożdże, i całość pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. pozostałą mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sól, resztę wody i wyrośniętą masę z drożdżami. ciasto bardzo dokładnie wyrobić. można je uznać za prawidłowo wyrobione, gdy bez problemu odchodzi od rąk i zrobi się mocno puszyste. to ciasto nie wymaga odłożenia do wyrośnięcia. dużą blachę należy dokładnie posmarować masłem i posypać mąką. ciasto cienko rozwałkować, robiąc nieco grubszy brzeg. do brzegu można zawinąć kawałki sera żółtego, dzięki czemu nie będzie suchy, a nabierze pysznego smaku. całość dokładnie rozłożyć na blachę. na gotowe ciasto na pizzę nakładamy składniki i sosy według uznania. należy pamiętać, aby składniki nie były zbyt "mokre". pizzę wstawiamy na 15 - 20 minut do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. najlepiej spożywać ją od razu po sporządzeniu.
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