Kuchnia

przekąska

Pyszna sałatka z grillowaną gruszką, miodowymi orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią (lazurem/gorgonzolą)

Składniki (dla 4 osób jako przystawka):

po kilka liści sałaty lodowej i karbowanej
100g sera z niebieską pleśnią np. lazur/gorgonzola
spora garść łuskanych orzechów włoskich - ok. 1/2 szklanki
1 łyżka miodu z lekkim czubkiem
1 i 1/2 - 2 gruszki - twarde
krem balsamiczny o smaku truskawki
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Wykonanie [jest b. proste]:

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i rozłożyć na talerzach. Polać odrobiną oliwy i skropić kremem balsamicznym.

Gruszkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Patelnię grillową przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem/albo natłuścić używając oleju w sprayu. Rozłożyć plasterki - grillować z dwóch stron do uzyskania przynajmniej z jednej strony dekoracyjnych pasków, a gruszka będzie miękka.

W międzyczasie lekko uprażyć orzechy włoskie - na suchej patelni teflonowej. Dodać miód - u mnie nieco skrystalizowany, który przyjemnie rozpłynie się na patelni i podczas mieszania pokryje orzechy cienką warstwą słodyczy.

Rozłożyć na sałacie gruszkę, posypać orzechami i pokruszonym serem lazur. Popieprzyć i posolić - najlepiej używając świeżo zmielonych przypraw.

Serwować na przykład z bagietką. Ja upiekłam z tego przepisu: BAGIETKI FRANCUSKIE

Poezja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation