Kuchnia
rybki
White Plate: Śledzie: szwedzkie, korzenno-pomidorowe, musztardowe
Śledzie marynowane po szwedzku
(przepis zmodyfikowany na podst. książki: "Ryby" A. Wolter)
500 g solonych śledzi
4 szalotki
1/4 l wody
1 łyżeczka herbacianych listków
1/8 l octu z jabłek
2 listki laurowe
10 jagód jałowca
po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
5 goździków
2 łyżki oliwy z oliwek
Śledzie moczyć przez 24 godziny w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia pokroić na ukośne kawałki szerokości 4 cm. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
Wodę zagotować, zalać nią herbaciane listki, parzyć 5 minut.
Następnie esencję herbacianą ostudzić i przelać do zamykanego pojemnika. Dodać listki laurowe, ziarna przypraw i wlać ocet.
Kawałki śledzia włożyć do marynaty tak, by były nią całkowicie przykryte.
Wierzch marynaty polać oliwą i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.
Tak zamarynowane śledzie będą świeże przez 2 tygodnie.
Najlepiej smakują z ziemniakami w mundurkach.
Smacznego!
Śledzie wigilijne, w słodkiej korzenno-pomidorowej marynacie z rodzynkami
Przepis Patrycji: źródło: tutaj
1/2 kg filetow sledziowych (matjasow)
2 lyzki syropu z agawy lub fruktozy (ew. cukru )
1/4 szkl. oleju (uzylam z pestek winogron)
4 lyzki octu winnego (bialego)
4 lyzki koncentratu pomidorowego
3 srednie cebule
garsc drobnych rodzynek
1-2 liscie laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
kurkuma, sol, imbir w proszku
ew. odrobina jasnej gorczycy
Śledzie namoczyć przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka.
Rano wodę odlać, śledzie przepłukać pod zimną, bieżącą woda. Osuszyć na sitku.
Na oleju zeszklić cebulę, dopiero wtedy dodać agawę/ fruktozę (lub cukier).
Caly czas mieszając dodać lisć laurowy i ziele angielskie. Poddusić minutę.
Posypać szczyptą lub dwiema soli (w zależności od tego jak słone są sledzie), dodać koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. odrobine gorczycy.
Dusić 3-4 minuty, lub do czasu aż cebula będzie miękka, mieszajac od czasu do czasu.
Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Ostatnią wierzchnia warstwą powinien byc sos. Szczelnie zamknięty słoik przechowujemy w lodówce przez 3 dni. Po tym czasie śledzie sa gotowe.
Przepis zgodny z KPP oraz MM.
Smacznego!
Śledzie w sosie musztardowym
(przepis zgodny z KPP, przystawka dla 2-3 osób)
Przepis z bloga Patrycji: źródło: tutaj
3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianku na czubku noża
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.
Smacznego!
MA==