Kuchnia

żeberka/mielone /boczek ...

Rillettes z kaczki


Składniki
ok. 500 ml

4 kacze udka/nóżki
sól
300 ml kaczego lub gęsiego smalcu
1/2 szklanki (125 ml) białego wytrawnego wina
opcjonalnie 50 ml brandy

Dodatki:

2 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
tymianek (świeży lub suszony)

Przygotowanie

Udka z każdej strony natrzeć solą. Włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do garnka z grubym dnem skórą do dołu razem z dodatkami. Wlać smalec, wino i opcjonalnie brandy.
Gotować pod przykryciem na minimalnym gazie przez ok. 2 i 1/2 do 3 godzin - aż mięso będzie odpadało od kości (co jakiś czas upewnić się, że nie przywiera); w połowie czasu przewrócić na drugą stronę.
Wyjąć udka, płyn zlać przez sitko, odczekać aż na górze oddzieli się tłuszcz. Udka obrać od kości. Cząstki mięsa poszarpać na włókna na desce do krojenia (najłatwiej to zrobić dwoma widelcami) i włożyć (lekko ugniatając) do naczyń, w których będziemy podawać rillettes. Zalać wytopionym tłuszczem tak aby na wierzchu zebrała się kilkumilimetrowa jego warstwa, posypać świeżym tymiankiem, schłodzić i wstawić do lodówki (można przechowywać w lodówce do tygodnia). Podawać z dobrym pieczywem jako przekąska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation