Kuchnia

Słodkości

Semifreddo mrożony włoski deser- pyszny

Składniki:

500 ml śmietanki kremówki 36%
2 jajka
6 łyżek cukru
Laska wanilii
1 łyżka cukru waniliowego
100 g mrożonych malin
100 g bezy

Sposób przygotowania:

Jajka myjemy i sparzamy.

Jajka ubijamy z 4 łyżkami cukru oraz cukru waniliowego
Dodajemy laskę wanilii.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru.
Do śmietany dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy
Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Prostokątny pojemnik wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niego powstałą masę.
Schładzamy w zamrażalniku przez około 3-4 godziny.
Gotowy deser wyjmujemy z pojemnika, odwijamy folię i kroimy w grube plastry.
Na talerzu rozkładamy pokruszone bezy.
Na bezach układamy schłodzoną masę.
Polewamy sosem malinowym.
Ozdabiamy świeżymi malinami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation