Kuchnia

Słodkości

Just My Delicious: Drożdżówki - Serca z Orzechami i Chałwą


Składniki na ciasto na 18 drożdżowych serduszek:

2,5 szkl mąki pszennej
7g drożdży suchych
3 łyżki cukru waniliowego
1/2 szkl letniego mleka
1 jajko
kilka kropel olejku arakowego
1/3 kostki masła
Wszystkie składniki połącz ze sobą na elastyczne, jednolite ciasto. Odstaw je do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Składniki na orzechowo - chałwowe nadzienie:
350g orzechów włoskich
150g chałwy mlecznej
1,5 łyżki gęstej śmietany kremówki
1/3 szkl cukru
Orzechy zmiel w blenderze na drobne cząstki i połącz je z pozostałymi składnikami.

Ciasto podziel na 18 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg. Na całą powierzchnię poszczególnych placuszków nałóż nadzienie. Każdy z nich zwiń w rulonik, następnie złóż go na pół lekko zlepiając oba końce. Każde takie zawiniątko przetnij w połowie zostawiając ok 2 cm nieprzecięte. Teraz uformuj kształtne serca i przełóż je na natłuszczoną blaszkę.

Do dekoracji:
1 jajko
Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch wszystkich serc tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Piecz w 180C przez ok 16 minut.



Sugestie: Do nadzienia polecam też dodać trochę (np. garść) zblenderowanych rodzynek lub daktyli! Takie same drożdżówki możesz zrobić z wykorzystaniem dżemu, masy makowej, czy marcepanu. Możesz pominąć smarowanie drożdżówek jajkiem lub posmarować je samym białkiem, jednak dodatek żółtka sprawia, że podczas pieczenia nabierają one wspaniale rumianego i złocistego koloru! Do nadzienia zamiast śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego (albo i nie) lub mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation