Kuchnia

Jedzenie - przekąski

Bazyliowe babeczki


Wyjątkowo pyszne połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch do pracy lub przystawka.


Przygotowanie: 10 minut.
Czas pieczenia: 25 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 12 babeczek.

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
¼ szklanki oleju
1 szklanka mleka
150 g sera feta
150 g suszonych pomidorów
pół pęczka świeżej bazylii
żółtko
sól, pieprz


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki i formę do pieczenia muffinek.

W dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszać razem jajko, olej i mleko. Połączyć zawartość obu misek.

Dodać pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, pieprz i sól (wg uznania) mieszać do połączenia się składników.

Ciasto przelać do papilotek. Piec 15 minut. Po 15 minutach wyjąc formę i posmarować podpieczone babeczki żółtkiem. Piec kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation