Kuchnia

makarony

Cannelloni ze szpinakiem

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cannelloni: cebulę obierz i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko i zmiażdżony ząbek czosnku – wszystko razem wymieszaj. Całość chwilkę jeszcze podgotuj. Następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowy szpinak przestudź.

Rurki cannelloni ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone napełniaj szpinakowym farszem. Makaron układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem, tak aby się stykał ze sobą i przywierał do boków formy. Na końcu polej rurki sosem beszamelowym. Całość zapiekaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez ok. 30 min. Jeśli zostanie Ci trochę sosu beszamelowego i szpinaku z przygotowanej potrawy, wymieszaj je razem i polej takim gotowym sosem cannelloni tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation