Kuchnia

makarony

Makaron ze szpinakiem
Składniki:

makaron
300g liści szpinaku
3-4 ząbki czosnku
200g śmietany (18% lub 22%)
sól, pieprz
masło
Makaron ugotować. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne i osiągną taką konsystencję jak widać na zdjęciu. W zasadzie liście muszą być bardzo miękkie. Wtedy dodać śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solę i pieprzem. Można również dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać więcej lub mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia.

Makaron polać sosem. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać serem (choć ja nigdy nie posypywałam).

Robiłam kiedyś ten sos ze szpinaku mrożonego, rozdrobnionego i specjalnie nie polecam. Jak dla mnie zdecydowanie lepszy jest przygotowywany z liści szpinaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation