Kuchnia

makarony

Dodaj zdjęcie do przepisu - ofeminin.pl


Składniki (Dla 4 osób) :

Lasagne bolognese to danie, które zna chyba każdy. Zazwyczaj kupujemy gotowe, do odgrzania, ale ja proponuję zrobić samemu lasagne. To żadna wielka sztuka a za to jaki smak! Moja lasagne bolognese jest inna niż tradycyjne, bo do mięsa dodaje paprykę i kukurydzę a do sosu beszamelowego paprykę w proszku. Dzięki temu danie zyskuje dodatkową smaczną nutę.
- pół opakowania makaronu lasagne
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów z puszki
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400g sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka
- pieprz
- sól
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- olej
- 4 płaskie łyżki mąki
- 4 płaskie łyżki masła
- 600ml mleka

Sposób przygotowania:

Lasagne bolognese zaczynamy przygotowywać od sosu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju, następnie wykładamy mięso mielone i smażymy przez kilka minut aż przestanie być surowe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, czosnek przepuszczamy przez praskę i także dodajemy. Całość smażymy przez około 10 minut. Potem wystarczy tylko dodać pomidory z puszki i 3 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku. Dusić aż całość się połączy, na koniec dodajemy pół puszki kukurydzy i paprykę pokrojoną w kostkę.

Lasagne bolognese musi mieć sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zimne mleko, całość gotujemy aż do zgęstnienia. Co jakiś czas należy przemieszać w garnku inaczej powstaną grudki. Dodajemy 2 łyżeczki przecieru i łyżeczkę papryki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy.

Ostatni krok w przygotowaniu lasagne bolognese to ułożenie makaronu. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem na spód wylewamy 2 łyżki sosu beszamelowego, następnie układamy makaron i trochę startego sera, dalej sos bolognese. Tak przygotowaną warstwę polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i układamy znowu makaron itd. Na ostatnią warstwę wykładamy makaron, zalewamy pozostałym beszamelem oraz posypujemy obficie serem.

Lasagne bolognese wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut pod przykryciem. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Gotową lasagne bolognese podawać lekko przestudzoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation