Kuchnia

Obiad bezmięsny

Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku

SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
1 spora cebula
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do smarowania blachy:
2-3 łyżki oleju

Przygotowanie
Ziemniaki obierz i dokładnie opłucz. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Natkę posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając na średnim ogniu, aż zacznie się szklić. Zdejmij z ognia, odstaw na bok.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach (lub, jeśli masz, użyj malaksera). Od razu po starciu dodaj do ziemniaków mleko i wymieszaj - dzięki temu zachowają jasny kolor.
Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nieprzywierającą blachę wysmaruj olejem - nie trzeba go dużo.
Układaj na blasze porcje masy i formuj z niej niezbyt cienkie placki (jeśli będzie się z niej oddzielał płyn, postaraj się go nie nabierać i nie mieszaj już masy, by oddzieliło się go jak najwięcej).
Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekaj przez 20-25 minut, aż będą ładnie zezłocone i chrupkie na brzegach.
Podawaj gorące z tym, z czym lubisz najbardziej.
A na gorącą blachę po zdjęciu placków od razu nakładaj następną porcję do upieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation