Kuchnia

Obiad bezmięsny

ZdrowePrzepisy - Posty
PLACKI CUKINIOWE

Składniki:

3 łyżki Mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300g)
oliwa lub olej roślinny
[opcjonalnie] ¼ cebuli
[opcjonalnie] 1 łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem
Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie
Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty
Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation