Kuchnia

Obiad bezmięsny

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą | Kwestia Smaku

200 g makaronu świderki
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
300 g cukinii (1 średnia)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/4 bakłażana
400 g pomidorów krojonych z puszki
200 g pomidorków koktajlowych
150 g żółtego sera np. mozzarelli lub innego do zapiekania
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
świeży tymianek lub bazylia

Makaron wrzucić na wrzątek i gotować chwilę krócej niż al dente. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dużej patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać starty czosnek, następnie dodać łyżkę oliwy oraz pokrojone warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Dodać masło i smażyć warzywa przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać pomidory z puszki, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut. Posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation