Kuchnia

przepisy fit

4 nektarynki
500 ml mleka, jogurtu lub maślanki
1/2 szklanki orzechów laskowych
ewentualnie cukier do smaku

Orzechy podpraż na suchej patelni - będą
odpowiednie, gdy skórka
zacznie
pękać i sama odchodzić. Niektórym
orzechom trzeba pomóc poprzez
pocieranie ich w rękach - skórko-łupinka
sama odejdzie, a orzechy
pozbędą się gorzkawego smaku. Następnie
orzechy zmiel - można to
zrobić
w młynku, malakserze lub blenderze,
można też orzechy posiekać - zaraz
i
tak będziemy całość miksować. W wersji
dla leniwca można kupić orzechy
zmielone ; ).

Nektarynki sparz gorącą wodą - wcześniej
oczywiście trzeba je umyć -
później wstaw do zimnej. Cały ten proces
sprawi, że skórka będzie
łatwiej odchodzić od owoców. Obierz
nektarynki, podziel na cząstki.
(No
dobra, nektarynek też nie musisz obierać
- będzie szybciej, a smakowo
tak samo, tylko w konsystencji wyczuwać
będziesz zmielone skórki).

Pokrojone nektarynki, zmielone orzechy i
mleko umieść w misie
blendera.
Zmiksuj. Spróbuj czy jest wystarczająco
słodkie - słodycz zależy od
słodkości owoców, możesz dodać trochę
cukru, ale im mniej sztucznego
cukru tym lepiej - może zamiast tego
stewia?

Gotowy napój przelej do szklanek i
podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation