Kuchnia

przepisy fit

średnia główka brokułów
4 średnie marchewki
mała cebula
ząbek czosnku
duży kubek śmietany 18% (400 g)
2 łyżki sklarowanego masła
łyżeczka przyprawy curry
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
cukier

pół pęczka natki pietruszki

Brokuły myję dokładnie, dzielę na małe różyczki, a grubsze części kroję w kostkę. Gotuję 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzam.

Marchew obieram i w całości gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Po ugotowaniu i przestudzeniu kroję ją w plasterki.

Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Siekam natkę pietruszki.

W patelni rozgrzewam masło i szklę w nim cebulę i czosnek. Dodaję przyprawę curry i jeszcze chwilę smażę mieszając.

Dokładam na patelnię brokuły i marchew, mieszam, zalewam śmietaną i duszę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje.

Potrawę przyprawiam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation