Kuchnia

dietetycznie

Ziemniaki zapiekane z makrelą

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 makrela wędzona
1 jajko na twardo
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka oliwy
pieprz cayenne
papryka słodka
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.Jeśli jest taka potrzeba to obieramy.Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry.Dodajemy do niej wszystkie przyprawy,jajko starte na tarce,2 łyżki posiekanego koperku,majonez oraz musztardę.Wszystko rozgniatamy widelcem tak,aby powstała jednolita masa.Ziemniaki kroimy na pół.Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej ziemniaki.Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pastę i delikatnie posypujemy słodką papryką.Zapiekamy około 20-25 minut.W trakcie pieczenia można przykryć ziemniaki,żeby się za bardzo nie zrumieniły.Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation