Kuchnia

Drób

Udka kurczaka z pomarańczą sycylijską i imbirem | Dziękuję Było Pyszne
Składniki:

4 udka
2 cm imbiru
sok z dwóch pomarańczy sycylijskich plus plasterki do ozdoby
sól gruboziarnistym
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia :

Udka myjemy, wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do niego sosu sojowego. Mięso nacieramy czosnkiem i imbirem, które wcześniej kroimy w cienkie plasterki. Nacieramy solą i pieprzem, oraz olejem rzepakowym. Zalewamy sokiem z sosem, na wierzch kładziemy plasterki pomarańczy, odstawiamy na 30 minut do lodówki, pieczemy przez 40 minut ( góra-dół ) co jakiś czas polecając sosem. Ostatnie 5 minut pieczemy udka w piekarniku na funkcji termoobiegu, by uzyskać chrupiąca skórkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation