Kuchnia

Drób

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.
ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

Składniki:

4 filety z piersi z kurczaka
1 jabłko
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
150 mi zimnego soku jabłkowego
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy

Sposób przyrządzania:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Każdą pierś nadziać przygotowanym nadzieniem (resztę zostawić do sosu) i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation