Kuchnia

szarlotki i inne z jabłkami

Cytrynowy jabłecznik z bitą śmietaną
(przepis własny)

Składniki na tortownicę o śr. 24cm

Biszkopt:
5 jajek
80g cukru
70g mąki ziemniaczanej
30g zmielonych migdałów
skórka starta z jednej cytryny

Masa jabłkowa:
900ml musu jabłkowo-cytrynowego
1 łyżeczka agaru BIO

Dekoracja:
250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki drobno posiekanych owoców kandyzowanych

Biszkopt
Oddzieliłam białka od żółtek. Białka wstawiłam do lodówki, a żółtka utarłam z cukrem do białości. Dodałam zmielone migdały, startą skórkę cytrynową i mąkę. Dokładnie wymieszałam. Ubiłam białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyłam z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno). Wlałam ciasto i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 160°C. Wystudziłam w formie. Zimny biszkopt przekroiłam w poziomie na dwa krążki. Ułożyłam spodni krążek biszkoptu na dnie tortownicy i zapięłam wokół niego obręcz.

Masa jabłkowa
Mus jabłkowo-cytrynowy przełożyłam do rondla. Dodałam agar i wymieszałam. Postawiłam na małym ogniu i podgrzewałam do zagotowania. Gotowałam 2 minuty. Lekko przestudziłam i wylałam na spodni krążek biszkoptu. Wyrównałam powierzchnię i przykryłam drugim krążkiem biszkoptu. Zostawiłam do całkowitego zastygnięcia musu.

Dekoracja
Mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Rozłożyłam masę na wierzchu ciasta. Posypałam posiekanymi owocami kandyzowanymi. Do czasu podania trzymałam w lodówce.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation