Kuchnia
szarlotki i inne z jabłkami
szarlotka po amerykańsku
ciasto:
2 i 1/3 szklanki (350 g) mąki pszennej
1 kostka bez 1 łyżki (185 g) zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
sól
farsz:
800 g twardych jabłek, np. szara reneta
1 szklanka (125 g) cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1/4 kostki (50 g) masła
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
1 jajko do posmarowania
1 łyżka cukru lub cukru perlistego do posypania
przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli (możesz też użyć malaksera). dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule, lekko je spłaszcz, osobno zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. formę o średnicy ok. 23 cm lekko natłuść i oprósz mąką.
przygotuj farsz: jabłka umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w plasterki i przełóż do miski. dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę, mąkę i całość wymieszaj.
oba kawałki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie). pierwszy na okrąg o średnicy większej o mniej więcej 8 cm niż forma i pierwszy przełóż do formy. dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij, pozostaw 2 cm ciasta wystające poza brzegi.
ciasto wyłóż farszem, wyrównaj i na wierzch ułóż kawałki masła. brzegi ciasta zmocz pędzelkiem i na szarlotkę nałóż drugą część rozwałkowanego ciasta. zlep razem wystające brzegi ciasta i ?zamknij? farsz w środku. nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. c i piecz 50-60 minut, aż wierzch ciasta się lekko zrumieni. po wyjęciu odstaw na 10 minut, podawaj na ciepło np. z lodami waniliowymi.
NGUyNWVjMTA6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289ShgqByMPIW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8/FCAhIScQdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBhDB3J9F2xlN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiP2A8LTMdbWYAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cYN3xpGnMNdCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHEhwcXFVahc6aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBhZrE2AKMmAvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KNW4CHXBDWGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0vfAB8JFk/Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxddBxNiAC1bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzAiReEUEoLmI6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk/IQ5pSwxZb3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVgeEY8WAUAfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F3ssMRYHd1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=