Kuchnia

szarlotki i inne z jabłkami

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 1/2 szkl. cukru (dałam 1/2 szkl.)
4 jajka
ok. 600 g jabłek na szarlotkę ze słoika (dałam mus jabłkowy)
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka brązowego cukru muscovado


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować orzechowa posypkę: wymieszać posiekane orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier muscovado. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno wbijać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Przełożyć do przygotowanej foremki, wyłożyć nadzienie jabłkowe i wierzch posypać mieszanką orzechową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 40-45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation