Kuchnia

Kurczak

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem | Kwestia Smaku 1 podwójna pierś kurczaka (użyłam zagrodowego)
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)
2 większe pomidory
1 mała czerwona cebula
60 g tartego miękkiego sera (np. koziego, mozzarelli, provoletta)
świeże zioła np. estragon, bazylia, tymianek
2 cukinie
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm). Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii.
Cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation