Biżuteria

biżuteria

Kulinarna pasja: Ciasto czekoladowe bez jaj, mleka i masła - pyszne!


Składniki ciasta(na małą tortownicę o średnicy 18-20 cm):

1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu (pomaga sodzie "podnieść" ciasto)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
5 łyżek oleju o neutralnym smaku
1 szklanka (250 ml) wody (gdyby jednak ktoś chciał, to można wodę zamienić na mleko)


Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, cukier i sól przesiać do miski.
Wlać ocet, olej i wodę lub mleko, ew. ekstrakt waniliowy. Wymieszać łopatką, do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze ok. 160ºC przez około 35 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Ma być sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z formy i wystudzić.
Po ostudzeniu polać z polewą czekoladową.

Składniki polewy:

70 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kokosowej (u mnie z braku kokosowej - śmietanka kremówka)

Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć ze śmietanką w naczyniu umieszczonym nad garnuszkiem z gotującą się wodą (naczynie nie może dotykać gotującej się wody). Mieszać do czasu połączenia się składników i powstania gładkiej polewy.
Polać wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation