Kuchnia

Słodkości

Kucharka w baletkach: Chrusciki / Faworki

2 szklanki mąki
~ 200 g kwaśnej śmietany
~ 2 żółtka
~ 1 jajko
~ szczypta soli
~ 1/2 łyżeczki proszku (jeśli chcecie bardzo cienkie chruściki to pomińcie ;))
~ olej do smażenia
~ cukier puder do posypania

Wszystko razem łączymy na jednolite ciasto dosypując mąki w razie potrzeby. Dzielimy na kilka kulek i każdą rozwałkowujemy i dzielimy na 6 trójkątów. W szerszym miejscy każdego robimy dziurkę i przekładamy przeciwległy wierzchołek rozciągając na kształt faworka. Smażymy na gorącym (ok. 175 stopni) tłuszczu z obu stron. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

PS: Żeby łatwiej było smażyć i żeby się ne przypalały polecam wziąć obranego ziemniaka, pokroić go w plasterki i wkładać po plasterku ziemniaka na rozgrzany olej i smażyć faworki. Gdy się "zużyje" wyjąć i włożyć kolejny ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation