Kuchnia

Słodkości

Ciasto Zebra… – brunetkawkuchni

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

4 duże jajka
250ml oleju roślinnego lub oliwy (nie extra virgin)
250g drobnego cukru do wypieków
100ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300g mąki pszennej (podzielonej na 175g i 125g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g ciemnego kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem lub odrobiną oleju.

Jajka wbij do dużej miski i roztrzep. Dodaj olej, cukier oraz mleko i wymieszaj wszystko dokładnie rózgą kuchenną. Odlej 400ml tej mieszanki do drugiej miski.

Do pierwszej misy przesiej 175g mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszaj dokładnie. To będzie jasna część ciasta. W drugiej misce przygotuj ciemne ciasto, przesiewając do niej pozostałe 125g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 30g kakao. Również wymieszaj do całkowitego połączenia.

Do formy wykładaj łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto. Zacznij na środku i dodawaj kolejne porcje ciasta, cały czas nakładając je na środek. Nie wyrównuj, ani nie rozsmarowuj ciasta, samo zacznie się rozpływać na boki, tworząc śliczne pierścienie. Kontynuuj, aż zużyjesz całe jasne i ciemne ciasto.

Gotowe ciasto wstaw piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Upieczone pozostaw przez kilka minut w formie, po czym wyjmij delikatnie i wystudź na kratce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation