Kuchnia
ŚWIĘTA
Wigilijny barszcz z kołdunami - przepis składniki i przygotowanie -Przepis
Tego potrzebujesz:
1 kg buraków 1/2 korzenia selera cebula korzeń pietruszki kwiat kopru łyżka octu dębowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu cukier do smaku 2-3 prawdziwki 2-3 ząbki czosnku skórka kwaśnego jabłka Ciasto na kołduny:
25 dag mąki sól ciepła woda Farsz:
2 garście suszonych grzybów cebula 25 dag śledzi w oleju łyżka masła 2 łyżki tartej bułki jajko sól pieprz
WIAZDKA : URODA: MODA: KODY RABATOWE: ŻYCIE GWIAZD: ZDROWIE: DIETA: FITNESS: PRZEPISY: PORADY WIESZ JAK: FORUM MEDYCZNE POLECAMY
MODA I URODAPORADYPREZENTYKUCHNIA
POLKI.PL GWIAZDKA KUCHNIA PRZEPIS
Pin It
Wigilijny barszczyk z kołdunami
KOŁDUNY ŚWIĘTA WIGILIA BARSZCZ CZERWONY BARSZCZ Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!Danie wegetariańskiewigilijny barszcz z kołdunami przepis, przepis na barszczyk wigilijny, świąteczny barszcz fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja Poziom trudności: średni
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na wigilijny barszcz z kołdunami!
Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj.
Drugą połowę surowych obierz, pokrój w plastry.
Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper.
Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem.
Gotuj, aż buraki będą miękkie.
Wywar przelej do drugiego garnka.
Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min.
Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia.
Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę.
Barszcz przecedź.
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny.
Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj.
Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami.
Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem.
Farszem nadziej kołduny, ugotuj.
Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.
MA==