Kuchnia

ŚWIĘTA

Makówki

Składniki

Ilość: około 14 porcji

500 g maku niebieskiego
250 g rodzynek
ok. 150 g miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
ok. 200 g cukru
ok. 250 g chałki
100 g płatków migdałów lub orzechów włoskich
1/4 łyżeczki cynamonu
ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji każdej porcji

Przygotowanie

Dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem, tak aby woda była około 0,5 centymetra nad jego poziomem.

Następnego dnia zmielić mak, najlepiej dwa razy, choć ja zawsze mielę tylko raz. Rodzynki zalać wrzątkiem. Chałkę pokroić na około 1-centymetrowe kromki.

Zalać mak około 3 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając go, bo bardzo łatwo o jego przypalenie. Może się w trakcie okazać, że mak robi się zbyt suchy, a wtedy należy dodać jeszcze szklankę wody. Powinien wyjść mocno wilgotny. Gotować go przez 10 minut, pamiętając o mieszaniu.

Po 10 minutach dodać miód i stopniowo cukier. Najlepiej dosłodzić według własnego uznania. Wmieszać odcedzone rodzynki i płatki migdałów.

Mak powinien nadal być gorący, a jeśli tak nie jest, to należy go jeszcze raz podgrzać. Do dużej miski wykładamy około 3 chochle maku, na to układamy blisko siebie kromki chałki. Czynność tę powtarzamy, aż skończą nam się składniki, z tym że na górze powinien znaleźć się mak. Makówki posypać obficie wiórkami kokosowymi i pozostawić do ostudzenia.

Po przestudzeniu wykładać porcje makówek do misek i dekorować wiórkami kokosu.

Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation