Kuchnia

ciasta

jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia)


*foremka 23*28 cm
Składniki:
1,5 dużej paczki herbatników kakaowych
1 kg jabłek
2 opakowania galaretki pomarańczowej
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
70 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka
na krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation