Kuchnia

ciasta

Malinowy adwokatek (bez pieczenia) - PrzyslijPrzepis.pl

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu.

Składniki
Składniki:
250 g herbatników maślanych

Masa malinowa:
1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych
4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin)
1 galaretka malinowa Dr.Oetker

Masa advocatowa:
1 budyń śmietankowy Dr.Oetker
350 ml mleka
150 ml likieru jajecznego
4 łyżki cukru
125 g masła

Masa śmietanowa:
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 %
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Do posypania:
30 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Sposób przygotowania przepisu:

Malinowy adwokatek (bez pieczenia)

1. Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej:
Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł.
2. W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z likierem:
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z budyniem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż budyń zacznie gęstnieć (2-3 minuty) zestawić z ognia, do gorącej masy dodać pokrojone na kawałki masło mieszać aż się połączy z budyniem, lekko przestudzić.
3. Keskówkę o wym 11/35 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia, wyłożyć jedną warstwę herbatników tak aby ściśle do siebie przylegały, wylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników.
4. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą,
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation