Kuchnia

ciasta

Ciasto jogurtowe z jabłkami

160 g mąki pszennej
40 g ( opakowanie ) waniliowego budyniu w proszku
1/2 szklanki fruktozy lub 1 szklanka cukru
150 g jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego dość gęstego )
80 g roztopionego, ostudzonego masła
3 jaja
1 i 1/2 proszku do pieczenia
200 g rabarbaru pociętego na niewielkie kawałki ( u mnie około 180 g jabłka pokrojonego w niewielką kostkę )

Do jednej miski przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia, mieszamy.

W drugiej misce jaja ubijamy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę nie przerywając mieszania. Na końcu dodajemy jogurt i stopione masło. Również dodawałam stopniowo. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Wsypujemy rabarbar/jabłka mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 190°C przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation