Kuchnia

kuchnia

moje pasje: Sernik-orzechowiec - Sernik na orzechowym biszkopcie




Składniki na ciasto:
100g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
6 jajek
100g masła
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodaćpartiami masło i nadal ucierać. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia i dodać. Całość zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno ze szczyptą soli. Blaszkę (20x25cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki na masę serową:
1kg białego sera zmielonego trzykrotnie lub dobrego wiaderkowego
1 szkl cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)

Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować. Blaszkę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni. Dobrze wystudzić.

Składniki na masę:
400ml kwaśnej śmietany 18%
300g masła
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)

Masło utrzeć z cukrem. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.

Składniki na polewę:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki śmietany kremówki.

Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką. Powinna być gładka i płynna.

Na pierwszy blat ciasta przełożyć połowę masy i dokładnie rozsmarować*. Na to przekładamy sernik i smarujemy drugą połową masy. Wierzch polewamy polewą i posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez noc.

*Ciasto najlepiej składać przy pomocy dwóch deseczek. Sernik wykładamy kładąc deseczkę na wierzch blaszki. Energicznie odwracamy do góry dnem cały czas przytrzymując. Sernik znajdzie się na deseczce. Zdejmujemy blaszkę i ściągamy papier do pieczenia. Sernik smarujemy połową masy i przykrywamy biszkoptem. Na to dajemy deseczkę i znów odwracamy. Teraz wierzch sernika znów smarujemy masą i kładziemy biszkoptowy blat. Całość polewamy polewą.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation