Kuchnia

Małe co nie co!

Tort Korzenny.

SKŁADNIKI

BISZKOPT:
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
2 łyżki kakao

NASĄCZENIE:
sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

PRZEŁOŻENIE:
1 słoiczek powideł śliwkowych (240-250 g)
1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

MASA:
500 ml śmietany kremowej do deserów 36% (polecam Łaciatą), bardzo dobrze schłodzonej (minimum dobę)
500 g sera mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki cynamonu

DEKORACJA:
tarta czekolada na boki
cynamon na wierzch (ewentualnie z gwiazdkami).

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT:
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25 -26 cm (użyłam 24 cm tortownicy, ale wysokiej na 8,5 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.

MASA:
Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem. Mascarpone włożyć do drugiej miski i rozmiksować (kilka sekund). Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać mascarpone z ubitą śmietanką. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

PRZEŁOŻENIE:
Wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.
Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć (dłonią) tartą czekoladą. Wierzch posypać cynamonem. Jeśli chcemy wzór gwiazdek, przed oprószeniem cynamonem na torcie kładziemy gwiazdki wycięte z papieru pub foremki w kształcie gwiazdek zaklejone folią aluminiową. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2 - 3 godzinach schładzania.
WSKAZÓWKI

JAK ZROBIĆ WIÓRKI Z CZEKOLADY NA OBŁOŻENIE TORTU:
Czekoladę położyć na blacie przed sobą, na opakowaniu lub na desce, gładką stroną do góry i trzymając nóż prostopadle ścierać wiórki ruchami do siebie. Krótszy bok czekolady opiera się na naszym brzuchu (najlepiej zabezpieczyć go fartuchem). Przenosić wiórki z czekolady na nożu i pomagając sobie dłonią obklejać boki tortu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation