Książka
Dobre książki
Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Co kupić:
Cordon Bleu
4 piersi kurczaka, umyte i osuszone
180 g sera manchego, pokrojonego w plastry o grubości 0,5 cm
16 plastrów salami chorizo
50 g masła
125 g płatków kukurydzianych
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sos
niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
200 g pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 szklanki białego wina wytrawnego
120 ml śmietany 30%
2 posiekane ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Sałatka
2 bulwy kopru włoskiego, umyte i posiekane
1 pomarańcza (tylko wykrojone segmenty miąższu)
sok z 1/2 limonki, sparzonej i umytej
1 łyżeczka musztardy dijon
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 pęczka kolendry, umytej, posiekanej
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
Jak zrobić:
Przygotuj
Przygotuj folię spożywczą, tłuczek, pędzelek, mikser i naczynie żaroodporne.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).
Cordon Bleu
Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej. Ser manchego obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
Rozbite piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki).
Na patelni rozpuszczamy masło. Płatki kukurydziane rozdrabniamy za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
Roladki doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
Cordon bleu układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
Sos
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy 2 ząbki czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną. Dodajemy curry, mieszamy.
Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Sałatka
Koper włoski siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
Winegret: sok z 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki. Koper włoski maczamy w winegrecie, przekładamy do miski. Dodajemy segmenty pomarańczy i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cordon bleu wyciągamy z piekarnika. Na talerz wykładamy sos oraz pokrojone mięso. Dekorujemy kolendrą. Sałatkę wkładamy do małych miseczek.
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