Książka

Dobre książki

Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli


Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli
wtorek, 1 kwietnia 2014


Sos teriyaki i łosoś to idealne połączenie smaków. Grillowanie tej ryby w słodko-słonym sosie daje wspaniałe rezultaty. Towarzystwo buraczków na rukoli, ulubionego pleśniowego sera (tym razem w tej roli camambert) i prosty vinaigrette musztardowy cudownie dopełniają tę kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!


Składniki na 2 porcje:

2 filety z łososia
50 ml sosu teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)
sok z cytryny
sól morska


Przygotowanie:

Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony).


Sałatka z buraczków na rukoli:

2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)
2 garści rukoli
kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego
łyżeczka ziaren czarnego sezamu


Vinaigrette musztardowy:

1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
50 ml oliwy z oliwek
starty drobno ząbek czosnku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlewając oliwę ucierać aż sos nabierze gęstej konsystencji i stanie się jednolity.
Na rukoli układać pokrojone w cienkie plasterki buraczki naprzemiennie z plastrami sera. Polać vinaigrettem i posypać ziarnami sezamu. Podawać razem z grillowanym łososiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation