Kuchnia

Przepisy

Sos pieczarkowy

składniki:

- ok. 20 dkg pieczarek
- mała cebula
- olej lub pół łyżki klarowanego masła do smażenia
- 200 ml śmietany (12-18 %), ja mieszam pół na pół z jogurtem naturalnym)
- łyżeczka mąki
- ew. odrobina ciemnego sosu sojowego dla koloru
- sól, pieprz, ostra papryka
- posiekany koperek lub pietruszka

Niewielką ilość oleju lub masło rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dodać nieco sosu sojowego, dolać 3-4 łyżki wody lub rosołu, jeśli mamy. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy, posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation