Kuchnia

Przepisy

Gołąbki z ryżem i kiełbasą

Przygotowanie: 50 min Pieczenie: 120 min Łącznie: 170 min
Składniki:

5 saszetek ryżu białego
2 cebula
10 dag masła
1 laska kiełbasy
20 dag boczku (gotowanego)
1 większa główka kapusty
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

1 łyżka masła
1/2 cebuli
150 g pieczarek
2 łyżki śmietany 18 %

Krok 1

Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).
Krok 2

Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy przez około 7 minut, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation