Kuchnia

Przepisy

Pieczony kalafior
1 kalafior
4-5 łyżek oleju (w zależności od wielkości kalafiora)
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki (chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
natka pietruszki do posypania
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (opcjonalnie)

Kalafiora umyj i podzielić na nieduże różyczki podobnej wielkości.
Do miseczki dodaj oliwę oraz wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Polej kalafior i dokładnie obtocz go w marynacie z przyprawami.
Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć ząbki między warzywami.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na funkcji góra-dół około 20-30 minut, (w zależności od rodzaju kalafiora). Powinien być miękki i chrupiący. W połowie pieczenia przemieszaj. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation