Kuchnia

mięso

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym


Składniki na 3 porcje

3 filety z piersi kurczaka
ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie sól, pieprz, cząber i słodka mielona papryka. Możesz użyć ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka lub drobiu).
2 łyżki oliwy

SOS:

150 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
220 ml bulionu drobiowego
60 ml białego wina
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mąki


Piersi umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawami i wysmarować oliwą. Obsmażyć z obu stron na patelni bez dodatku tłuszczu. Przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone w piórka cebule, smażyć ok. 3 minuty. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 2 minuty. Wlać bulion (zostawiając 1/3) i wino, dodać rozmaryn i pietruszkę. Smażyć kilka minut, po czym dodać wcześniej usmażone piersi. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 10 minut. Pozostały bulion rozrobić z mąką, pod koniec duszenia sos zagęścić bulionem z mąką. Dokładnie wymieszać, zagotować i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation