Kuchnia

mięso

STEK MIGNION

SKŁADNIKI

2 PORCJE:

polędwica wołowa ok. 250g
czarny pieprz grubo zmielony (najlepiej młotkowany)
Do podania np.: sól, masło, MASŁO ZIOŁOWE (świetnie pasuje estragon), SOS ŚLIWKOWY BBQ, sos bearnaise, BROKUŁY Z CHILLI
PRZYGOTOWANIE

Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy około 7 cm i wysokości ok 5 - 6 cm. Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Filety obtoczyć z góry i z dołu w miejscach przekrojenia w grubej warstwie pieprzu (pieprz dodatkowo ugnieść palcami).
Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na średnio - wysokim ogniu (bez tłuszczu) obsmażyć steki TYLKO z góry i z dołu (od strony pieprzu) po 3 minuty z każdej strony.
Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika (przydaje się patelnia, którą można również wkładać do piekarnika - jeśli nie mamy takiej patelni steki należy szybko przełożyć do małej formy). Piec przez 7 minut (bez obracania).
Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut (nie mniej) aby mięso odpoczęło. Podawać z solą, masłem oraz innymi ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation