Kuchnia

Gwiazdka - potrawy

Makowiec japoński

Składniki:
1/2 kg maku
1- 1,5 kg jabłek (winnych)
10 jajek
1 kostka masła
1 1/2 szklanki cukru brązowego
5 łyżek kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy (buteleczka)
bakalie (dużo orzechów włoskich, skórka pomarańczowa + inne, u nas te z nalewki)
2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę
Przepis:
Mak sparzyć (przez noc). Rano dwukrotnie przemielić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Do utartej masy dodać po jednej łyżce maku i jabłek, cały czas mieszając (mikserem). Następnie dodać bakalie, proszek, olejek migdałowy i mannę i wymieszać (łyżką). Białka ubić i delikatnie połączyć z całą masą.
Piec około 1,5h w 180C. Po upieczeniu polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej). Odstawić do wystygnięcia. Najlepiej smakuje na drugi (a nawet 5-ty ;) o ile się uchowa) dzień.
Przepis na blaszkę 30 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation