Kuchnia

Gwiazdka - potrawy

Sernik pierniczkowy (forma 22–24 cm)

Składniki:

kruchy spód:
ok. 180 g mąki
90–100 g masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
masa serowa:
1 kg sera
200 g pierniczków
3 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka cynamonu
3 jajka
dodatki:
1/2 tabliczki czekolady
kilka pierniczków


Przygotowanie zaczynam od spodu. Mąkę, cukier puder, proszek i przyprawy odmierzam, dodaję masło. Siekam, aż masło będzie w mniejszych kawałkach. Dodaję jajo i zagniatam. Kula ciasta może być lepka.
Wyklejam tortownicę 22–24 cm.
Ser mieszam z pozostałymi składnikami, czyli z całymi jajkami, mąką, miodem, cynamonem i cukrem.
Na to wrzucam kilka pokruszonych pierniczków, zalewam serową masą.
Kruszę pozostałe ciastka, zatapiam je w serowej masie i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę 1 godzinę. Studzę przy zamkniętych drzwiczkach, potem chowam do lodówki. Zimny sernik dekoruję z wierzchu pokruszonymi pierniczkami i polewam roztopioną czekoladą. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation