Kuchnia

Gwiazdka - potrawy

Pierogi drożdżowe gwiazdki z kaszą

Składniki:

ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
220 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60 g roztopionego masła
5 g drożdży instant lub 10 g świeżych
jajko do smarowania
farsz do pierogów:
1 szklanka kaszy gryczanej
ok. 150 g twarogu
1 jajko
cebula
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Świeże drożdże roztapiam w wodzie, suszone dodaję bezpośrednio do pozostałych składników. Wszystkie składniki wrzucam do miski, masło powinno być roztopione i przestudzone.
Mieszam, a potem wyrabiam, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładam do miski i zostawiam na 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Ciasto wyjmuję i wałkuję dość cienko.
Wycinam gwiazdki dużą foremką. Na każdej kładę farsz. Farsz to kasza gryczana ugotowana al dente, twaróg, podsmażona na maśle cebulka i ser oraz przyprawy wymieszane razem.
Zlepiam gwiazdki i odstawiam na 15–20 minut.
Gwiazdki smaruję rozkłóconym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation