Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ziemniaki pieczone z czosnkiem - przepis -Przepis

1 kg średniej wielkości ziemniaków
5 ząbków czosnku
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól świeżo
zmielony czarny pieprz
olej
zioła do dekoracji

Ziemniaki obierz, opłucz w bieżącej wodzie i ponacinaj w poprzek ostrym nożem, nie przecinając ich jednak do końca. Tak przygotowane ziemniaki polej delikatnie olejem, oprósz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką: słodką i ostrą.
Żaroodporne naczynie do zapiekania natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku. Ułóż w nim ziemniaki. Nakryj arkuszem folii aluminiowej, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 40 min, delikatnie odwracając co jakiś czas. Następnie usuń folię aluminiową, ułóż ziemniaki nacięciami do góry i posyp resztą obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku. Naczynie wstaw do piekarnika na kolejne 10–15 minut. Udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, natką albo tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation