Kuchnia

Kulinaria

MOCNO CZEKOLADOWY SERNIK Z KARDAMONEM I LIKIEREM.

Składniki na spód:

225 g ciasteczek digestive z czekoladą
70 g masła

Składniki na sernik:

250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (co najmniej 50%)
500 g tłustego sera (najlepiej kupić już zmielony)
150 g brązowego cukru
4 jajka
300 ml kremówki (36%)
3 łyżki likieru czekoladowego
2 spore szczypty kardamonu
1 łyżka budyniu czekoladowego

Ciastka rozdrabniamy na proszek (najlepiej spisuje się robot kuchenny lub blender) i dodajemy roztopione masło. Taką masą wykładamy tortownicę (28 cm), dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ser. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser. Kiedy składniki się połączą dodajemy śmietankę i likier czekoladowy, a następnie czekoladę. Pod koniec dodajemy łyżkę budyniu czekoladowego i kardamon. Masę serową wylewamy na spód z ciastek i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce i w towarzystwie bitej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation