Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Babeczki słodowe z kremem


Porcja na ok. 14 babeczek:

1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao,
pół szklanki drobnego cukru do wypieków,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
pół szklanki mleka,
pół szklanki i 2 łyżki napoju słodowego w proszku np. Ovaltine,
pół szklanki oleju,
2 duże jajka,
pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

250 g mascarpone,
200 g śmietanki 36%,
5 łyżek napoju słodowego w proszku,
do smaku cukier puder (u mnie 2 łyżki)

Dodatkowo:

draże czekoladowe lub Maltesers do dekoracji

Muffinki: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.

Napój słodowy dokładnie wymieszać z mlekiem. Wlać do suchych składników, dodać olej i wymieszać widelcem mieszając w jedną stronę, aż składniki się połączą. Dodać roztrzepane jajka, znów zamieszać widelcem. Dodać śmietanę i ekstrakt, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek do połowy ich wysokości (bardzo wyrastają!).

Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Wystudzić na kratce.

Krem: śmietankę ubić, dodać mascarpone, zmiksować. Dodać napój, wymieszać, dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Dekorować muffinki za pomocą szprycy lub worka z tylką. Wierzch ozdobić drażami. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation