Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowy omlet biszkoptowy z mascarpone i truskawkami
Składniki:

2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3-4 łyżki mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą i łyżką cukru.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać mleko, mąkę, kakao i zmiksować do połączenia się składników.
Do białek dodać czekoladową masę i połączyć za pomocą łyżki.
Patelnię z nieprzywierającym dnem o średnicy ok. 20cm rozgrzać, wysmarować masłem.
Wylać na nią ciasto, zmniejszyć ogień do małego i smażyć ok. 4 minut, gdy wierzch zacznie się ścinać, a w kuchni unosić się będzie zapach czekolady to znak, że czas przewrócić go na drugą stronę - najlepiej podważyć szeroką łopatką i sprawnym ruchem przekręcić go. Dosmażyć ok. 2-3 minut i podawać.
Dodatki:

5-6 truskawek
pół średniego banana
50g mascarpone
cukier puder
starta na grubych oczkach czekolada
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation