Kuchnia
torty
Mniam: Tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy
Składniki na blaty makowe:
300g maku
270g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 n łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego przykrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie mak można zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane, ja skorzystałam z tego drugiego, ponieważ zależało mi na czasie:)
Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut lub trochę dłużej, sprawdzać stan upieczenia metodą "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Do nasączenia:
50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody
Wymieszać.
* ja nie nasączałam blatów, były wystarczająco wilgotne po upieczeniu i wystudzeniu
Krem waniliowy:
600g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
5 łyżek cukru pudru (lub wg smaku)
nasionka z jednej laski wanilii
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, nasionka wanilii i ekstrakt,, mieszając delikatnie szpatułką.
Ponadto:
150 ml konfitury pomarańczowej
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Jeśli zachodzi taka potrzeba, nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury, na konfiturę wyłożyć część kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem makowym i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem makowym, pokrywając wierzch i boki pozostałym kremem.
Ponadto:
mieszanka orzechów i owoców suszonych do dekoracji wg uznania
* ja użyłam suszonej żurawiny, śliwek, rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów pinii, włoskich, laskowych, boki posypałam pokruszonym toffee
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