Kuchnia

torty

Mniam: Tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy

Składniki na blaty makowe:

300g maku
270g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 n łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)

Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego przykrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie mak można zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane, ja skorzystałam z tego drugiego, ponieważ zależało mi na czasie:)
Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut lub trochę dłużej, sprawdzać stan upieczenia metodą "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Do nasączenia:

50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody

Wymieszać.

* ja nie nasączałam blatów, były wystarczająco wilgotne po upieczeniu i wystudzeniu

Krem waniliowy:

600g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
5 łyżek cukru pudru (lub wg smaku)
nasionka z jednej laski wanilii
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, nasionka wanilii i ekstrakt,, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:

150 ml konfitury pomarańczowej

Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Jeśli zachodzi taka potrzeba, nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury, na konfiturę wyłożyć część kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem makowym i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem makowym, pokrywając wierzch i boki pozostałym kremem.

Ponadto:

mieszanka orzechów i owoców suszonych do dekoracji wg uznania

* ja użyłam suszonej żurawiny, śliwek, rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów pinii, włoskich, laskowych, boki posypałam pokruszonym toffee
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation